Вітаю Вас Гість | RSS

Нерухомість в Ужгороді без посередників

Вівторок, 21.05.2024, 08:44
Нерухомість в Ужгороді » 2012 » Вересень » 16 » Безпека в борг. Як убезпечити вкладення в новобудови

00:27
Безпека в борг. Як убезпечити вкладення в новобудови
Про гарантії від чергового Еліта-Центру, відповідальності позичальників і чорному списку забудовників розповідає начальник відділу іпотечного кредитування АКБ «Укрсоцбанк» Роман Тищенко.
- Чи можна сказати, що кредит у банку на купівлю житла в споруджуваному будинку - гарантія від чергового Еліта-Центру?

- Ринок нерухомості, що будується (так званий первинний ринок) пов'язаний з безліччю ризиків. Незалежно від іміджу будівельної компанії і способу залучення грошей на будівництво, немає гарантії, що вкладені кошти будуть використані на будівництво саме вашої квартири. Кожен покупець повинен розуміти, що повністю проаналізувати законність отримання будівельної ділянки, дотримання процедури отримання дозвільної документації на будівництво, фінансову стійкість забудовника і здатність виконати взяті зобов'язання можуть тільки професіонали. Участь банківської установи не є 100% гарантією завершення будівництва в зазначені терміни, або гарантією отримання клієнтом очікуваної якості новобудови, але у всякому разі забезпечує гарантію проведення моніторингу всього процесу, аж до оформлення прав власності. В інтересах банківської установи з відомим ім'ям не заплямувати свою репутацію.

- Чому ваш банк працює з обмеженим колом будівельних компаній?

- Ми висуваємо певні вимоги до девелоперів і будівельних компаній. На жаль, не всі компанії їм відповідають. Формуючи кредитний портфель на купівлю житла на первинному ринку, ми віддаємо перевагу якості, а не обсягу.

- З якими забудовниками ви не стали б співпрацювати? У вас є свій чорний список?

- Так, такий список є. Ми не працюємо з компаніями, що не відповідають системі наших внутрішніх оцінок.

- Чи багато, за вашими даними, залишилося на ринку будівельних пірамід?

- Будівельні піраміди є і в майбутньому не зникнуть. До тих пір, поки цей ринок залишається прибутковим, він буде залучати нечистих на руку ділків. Завдання фахівців Укрсоцбанку в області іпотечного кредитування - не допустити участі банку в таких схемах.

- За якими критеріями ви оцінюєте благонадійність забудовника?

- Критеріїв дуже багато. Система оцінки учасника ринку первинної нерухомості базується на оцінці всіх елементів його фінансово-господарської діяльності. Можна виділити кілька основних блоків, оцінка яких проводиться банком у першу чергу:

- Аналіз проекту (місце розташування будівельного майданчика, наявність експертиз проекту, його економічна привабливість);

- Аналіз замовника будівництва (здатність фінансувати будівництво, легітимність схем залучення коштів на будівництво);

- Аналіз забудовника і підрядників будівництва (наявність дозволів, ліцензій, досвіду проведення аналогічних робіт).

- Ви згодні з тим, що участь у ФФБ або ФОН не позбавляє клієнта ризиків?

- Згоден.

- Якби ви вирішили купити житло на первинному ринку, до якого забудовнику звернулися б?

- До того, з яким працює Укрсоцбанк.

- Чи вважаєте ви, що найвищі гарантії можуть надати тільки державні будівельні компанії (або з високою часткою держави в статутному фонді)?

- Ні. Ризики можливі як для державних будівельних компаній, так і для комерційних.

- Якщо клієнт отримав у вас кредит, а будівельна компанія раптом збанкрутіла або зникла з ринку, виплати по кредиту теж призупиняються? Чи несе якусь відповідальність банк-кредитор?

- Вся відповідальність лежить тільки на позичальнику. Незалежно від причин, які виникли у будівельної компанії, клієнт повинен повернути банку кредит. У разі виникнення проблем у клієнта з поверненням кредиту і неможливістю банку звернути стягнення на незавершений об'єкт будівництва, клієнтові доведеться відповідати перед банком своїм майном.
Категорія: нерухомість Закарпаття - статті | Рейтинг: 0.0/0

ОПУБЛІКВАТИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ